Annons:
Etiketterbeteendehälsaskötsel
Läst 6798 ggr
flocken
2/4/11, 9:19 PM

frigående inne kanin Del 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kommer en artikel serie i 3 delar om frigående innekanin. I del 1 kommer det bli lite allmänt om fri gående kanin. Både fördelar & nackdelar. Del 2 kommer fokusera om att få sin kanin rumren. Del 3 kommer fokusera på att få sitt hem kanin säkrat.

I del 2 ska vi nu fokusera på hur man får sin kanin rumsren. Men alla kaniner blir inte rumsrena. Vissa är det nästan från första början. Så det är väldigt olika. Men ska ta upp lite olika knep & tips. Sen är det bara att kämpa & hoppas.
Man kan börja rumsrenhet träna även äldre kaniner. Men då kan man inte garantera något. Jag har själv tränat 4 olika kaniner med olika resultat. En 3 årig hona & sen Djarfur (R.I.P) båda två blev rumrena fort. Mina två honor jag har nu, en på 6 månader & en på 3 år är mycket svårare.
Hur ska man då börja?
Först bestämmer man en plats & ställer en låda där med strö. Själv använder jag Toa-lätt i lådorna. Man kan även ha spån men då får man räkna med att det blir skräpigare. I början är det en fördel att lägga halm över underlaget, alternativt lägga höet direkt i lådan.
Det är mycket mera lockande för en kanin att börja bajsa & kissa i en låda med halm i.

november 001.jpg

Perfekt låda för början av rumsrenhets träning.

Sen får man börja träna precis som man gör med en hundvalp. Efter den sovit, ätit, busat, gosat i knät osv ska den rakt ner i lådan.
Vid misstag på golvet lägg ner pluttarna i lådan & tvätta golvet. Ta bort mattor & handdukar som ligger på golvet som kan vara lockande att kissa på. Allting som suger upp.
När jag hade kanin bebis så kändes det som jag bara tvättde golvet & bar han till lådan. Men så en dag förstod han.
Om eran kanin får vara i flera rum ställ en låda i varje rum. Det är inte lätt att hålla sig & skutta till lådan.
Man bör städa ur lådan varje dag. Ibland 2 gånger /dag beroende på hur kräsen kanin man har. Men lämna kvar lite bajs i lådan tills kaninen är helt rumsren.

Det finns även olika sätt att förvara sitt hö. Alla vill göra olika. Man kan ha höet i en separat låda, hö häck, cykel korg mm. Man får hitta den lösningen som passar sin kanin bäst.
Vattnet ges i en keramik skål på golvet.

okt 086.jpg

För 2 kaniner går det bra att binda ihop två hö häckar som på bilden ovan.

p9160011_112242744.jpg

Låda för kanin av större ras. Bilden är lånad av kaninfamiljen.se

Nu kan man börja njuta av en fri kanin som skuttar hemma. Det är helt underbart. Önskar att fler skulle våga pröva attha kanin så här.
Men så kommer nästa dilemma. Han biter! Det ska vi prata om i del 3.

…………………………………..
Sajtvärd sällskapskaniner och häst och ridsport(Rexkanin inaktiv)Medarbetare fibromyalgi och diabetes

Driver Djurflockens hunddagis och Djurflockens kaninomplacering

  • Redigerat 11/6/20, 1:01 PM av flocken
Annons:
Kickan90
2/6/11, 2:38 PM
#1

Jätte bra skrivet ^^
dock så kan jag inte sätta mina i någon toa direkt för då sprätter de ut allt :P men har toa i den stora inneburen, kluttarna kan hamna utanför men hon kissar iallfall i lådan (vilket jag kan nöja mig med)Skrattande

A Working Dog, Is A Happy Dog!!!
Medarbetare på
Rexkanin & Weight Pull..!

[Kaninlycka]
3/2/11, 3:02 PM
#2

Vad roligt att min bild var med här. Glad

Upp till toppen
Annons: