Allmänt

Frigående inne kanin Del 1

2010-12-26 18:08 #0 av: flocken

Här kommer en artikel serie i 3 delar om frigående innekanin. I del 1 kommer det bli lite allmänt om fri gående kanin. Både fördelar & nackdelar. Del 2 kommer fokusera om att få sin kanin rumren. Del 3 kommer fokusera på att få sitt hem kanin säkrat.

Del 1)


Det finns olika sätt att ha kanin på, ute kanin, kanin i bur & frigående. Jag själv har haft kanin på alla 3 sätten. Så jag kan säga både positiva &  negativa saker om alla 3 olika sätt.
Varför då frigående Kanin? Jag fastnade för friheten en frigående kanin har.  Har själv haft 2 st kaniner frigående. Den första var en äldre hona & nu har jag en kille som från första början har varit frigående. Har aldrig suttit i en bur.
Men inte alla kaniner passar som frigående. Det finns dom som inte klarar av all den ytan. Blir stressade. Min första hona blev rumsren galant även att hon var 3 år. Men hon klarade inte av att bo inne. Hon lärde sig aldrig gå på golven utan satt i ett hörn på mattan. Hon mådde sämre som frigående kanin än ute kanin.
Så bara för att man själv vill ha en liten kanin skuttande omkring sig, så är det inte säkert på att kaninen vill. Alla har olika personligheter. Något som var viktigt för mig var att kaninen var snäll. Kan inte ha en lös kanin som inte var pålitlig.
Det är inte svårt att få sin kanin rumsren. Det kommer vi ta upp i del 2.
Man kan ha vilken ras man vill. Man ska följa sitt hjärta. Själv valde jag Rex. En lagom stor ras, med underbar pesonlighet & päls. Men man får aldrig glömma att Kaniner prövar saker med sina tänder. Vissa biter aldrig, vissa biter på allt. Därför måste man kanin säkra sitt hem. Det tar vi upp mer i del 3.
Fördelarna med frigående? Man får en kanin som är väldigt social. Det tog inte många gånger förrän min Djarfur lärde sig var kylskåpet var & att där inne finns det mat. Det är lättare att få sin kanin komma på inkallning. Det finns många olika gömmor för en kanin. En låda tar mindre plats än en bur.
Nackdelarna? Av egen erfarenhet är bitandet. Många tapet bitar har rykt. Man måste ordna en bra lösning för höet.
Men fördelarna väger upp från de negativa.Om man får sitt hem sönder bitet får man försöka hitta olika lösningar.
Min Djarfur lugnade sig med sitt bitande när han fick en ´ time out´ & fick vara i djur rummet.
Men även om man har en frigående kanin måste dom ha möjlighet att gräva & boa. Detta ordnade jag med att i djur rummet får det vara lite skitigare. Lådor som han kan gräva i, grenar, blad, bark,tunnlar,aktivitets saker.
Att komma ut i sele & få undersöka världen ute.

dec 079.jpg

Sovplats ordnar en frigående kanin utmärkt själv.Men Djarfur har både en grotta & en mjuk säng att sova i.

 

Detta var Del 1 av artikel serien Frigående kanin.

Jag har även tagit hjälp av Kaninfamiljen.

 

 

 

 

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2010-12-26 19:16 #1 av: LinneaJohaanson

Satte dit stor bokstav, tog bort moderator ikon och la den på första sidan!
Riktigt bra skrivet, ska bli kul att läsa följande delar Flört

Mvh Linnea Johansson Kvick
Cherioshamstrar.weebly.com
Grundare av Hamsterbladet.webblogg.se

Anmäl
2010-12-26 19:17 #2 av: flocken

jag var lite osäker på var jag skulle lägga den. tack

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2010-12-27 00:33 #3 av: annaforsgren

:) Bra artikel. Jag skulle aldrig kunna ha min rexkanin som frigående, för han gnager på allt som kommer i hans väg. Han ska alltid hoppa upp på mitt skrivbord och välta allting och min säng skulle aldrig få vara ifred. ;D haha, fast när jag är i rummet så får han alltid vara lös för då kan jag hålla koll på honom.

Men i framtiden så vill jag ha frigående kaniner, och då ska jag såklart kaninsäkra hela huset:) Kanske ha ett kaninrum.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.