Intervju

Rexuppfödarintervju nr 2

2011-05-26 00:22 #0 av: LinneaJohaanson

Nu kommer intervju nr 2. Jag har i denna intervju, intervjuat Minna Hawee ifrån Enköping. Minna föder upp Hermeliner, rexpälsade, i färgen Castor. Önskar er en trevlig läsning!

 

 

Foto: Minna Hawee - Lumis Minifarm

 

Hur kommer det sig att du började föda upp? / När skaffade du dig din första rex?
När jag växte upp bodde jag på landet och hade alla möjliga sorters djur. Katter, hundar, kaniner, höns, fåglar och till och med vandrande pinnar. Jag ansvarade för hönsen, kaninerna och fåglarna och där började min passion för avel. Jag avlade på allt som var villigt på både gott och ont. Några kaniner lyckades rymma också å bildade en vildkaninflock i byn där jag bodde, till grannarnas förtret. Denna känsla för djur har sedan hängt kvar men jag har inte haft möjligheten alla gånger att ha djur hemma. Några katter har passerat revy men när jag separerade från mitt ex för 3 år sen bestämde jag mig för att börja med kaninuppfödning. Fåglar hade jag haft ett tag och nu fick de börja ruva på ägg och vips fanns det fågelungar i mitt hem. Kaninungar lät vänta på sig då jag först byggde några halvdana burar som nog egentligen inte höll måttet. Jag köpte in ungdjur av olika färger utan att förstå färglära och målet va nog mest att föda upp och sälja djur. Men så sprang jag på en vit hermelin rex, som jag döpte till Rex. Hans sammetspäls va så underbar och han hade stamtavla. Detta med stamtavla väckte mitt intresse för utställning och när jag sökte fler uppfödare av hermelin rex upptäckte jag att det va inte den vanligaste rasen i kaninvärlden. Jag hittade tillslut en lite chinchillatjej, som jag parade med Rex och av den kombinationen  kom Abbe in i bilden. Han utvecklades till något mycket fint och kammade hem 2 st 94 p innan jag sålde honom för att ge plats åt hans vackra avkommor. På den vägen är det...

 

Foto: Minna Hawee - Lumis Minifarm

 

Varför just rexar? Att det blev just rex var nog en ren slump när jag sprang på den där vackra vita sammetsbollen, men jag är också en person som gillar utmaningar. Hermelin rex va inte så vanligt, väldigt få hermelin rex låg på prispallen på utställningar och just viltfärgen var ännu mer som en utmaning. Jag började med att konsentrera mig på typ och rasprägel hoos min rexar. Jag köpte in ett par normalhårade hermeliner för att få fram bra typade djur med rexanlag men fick också tag på ett par fina castorhonor. Tyvärr har pälsen lidigt lite av inblandningen av normalhårade djur men typmässigt når jag toppen nästan med avkommorna. Nästa utmaning nu är att få tillbaka den underbara pälsen på avkommorna och planerar att para in en Liten Rex, castor i min avel. Hon är liten för sin ras och av erfarenhet kan jag avla bort storleken på ett par generationer. Tempramentet är också väldigt viktigt då jag vill kunna hantera mina kaniner och jag vill aldrig få neddrag på utställning pga dålig precentation. Mina kaniner ska tåla att bli hanterade och aldrig uppvisa aggresiva tentenser.

 

Foto: Minna Hawee - Lumis Minifarm

 


Hur har du dina kaniner? I burväg med mera! Till en början byggde jag burar på måfå, jag gjorde nästan allt själv och burbyggeriet var som en sorts terapi efter separationen med mitt ex. Under åren har byggeriet utvecklats, jag har klurat ut lösningar på saker för att underlätta arbetet med kaninerna. Nu står det tre st trefacksburar uppställda som en bod på min tomt, 2 st tvåfacksburar under trappen och två större burar llängs häcken på timten för större skaror djur. " snygga betesburar finns att tillgå under somaren. Alltså, allt som allt 13 fack, 2 större burar och 2 betesburar. Nästan allt är målat i rött med svarta knutar och det finns även grind in till den taklösa "boden". För tillfället finns det 7 vuxna djur hos mig och 13 ungar. Eftersom jag bor i ett bostadsområde där grannar bor inpå mig så försöker jag hålla nere antalet kaniner och är därför väldigt mån om vad jag sparar och tyvärr måste jag också sälja individer när dom givit mig det jag villl ha. Alla mina kaniner går på torvmix, för att hålla lukt borta och för rena fina tassar. Halm och spån till de som inte ska stälals och till boande honor. Jag ger pellets ( 50% Carrier och 50% Rabbfor) samt hö som jag får gratis av min pappa som har hästar. Sommartid är det maskrosor som gäller naturligtvis: jag mockar varje vecka, eller mer om det finns behov och hanterar mina djur så ofta jag kan. I "boden" finns en arbetsbänk där jag enkelt kan hantera, ta foton och alla bekvämnligheter finns inom räckhåll som tex Torkypapper och vattenkran :)

 

 

 

Foto: Minna Hawee - Lumis Minifarm

Foto: Minna Hawee - Lumis Minifarm

 

Hemsidan till Minnas uppfödning är:
http://www.lumisminifarm.se/

Mvh Linnea Johansson Kvick
Cherioshamstrar.weebly.com
Grundare av Hamsterbladet.webblogg.se

Anmäl
2011-05-26 08:23 #1 av: mandymoo

*ler* känner jag igen...
Skrattande

Anmäl
2011-05-28 17:07 #2 av: LinneaJohaanson

Skrattande

Mvh Linnea Johansson Kvick
Cherioshamstrar.weebly.com
Grundare av Hamsterbladet.webblogg.se

Anmäl
2011-05-31 20:58 #3 av: Rexkanin

Jättebra! :)

Anmäl
2011-05-31 21:38 #4 av: LinneaJohaanson

Ja visst blev den, får tacka Minna så mycket för att hon ville vara med :)

Mvh Linnea Johansson Kvick
Cherioshamstrar.weebly.com
Grundare av Hamsterbladet.webblogg.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.