Aktivering

Aktivera mera!

2011-11-07 19:59 #0 av: Chieko

Känner du att de av en eller annan anledning behöver aktivera din kanin mer? Då är det här en bra artikel att läsa! Jag kommer ta upp flera olika idéer både för utomhus- och inomhusbruk.

Att aktivera sin kanin är viktigt av flera olika orsaker. Dels så är kaninen naturligt ett väldigt aktivt djur, en vild kanin tillbringar de flesta av dygnets timmar med att leta mat vilket gör att den rör sig, gnager, gräver och så vidare. När vi har tagit ifrån kaninen dess naturliga beteende genom att låsa in dem i en bur krävs det att vi gör den miljön så naturlig som möjligt.

Jag kommer att dela upp artilekn i tre olika delar: saker att hitta på inne, saker att hitta på ute på sommaren och saker att hitta på ute på vintern. Tänk på att din kanin inte mår bra av för stora temperaturskillnader, speciellt inte under längre tid. Vissa av idéerna kan tillämpas på flera ställen, ha lite fantasi själva ;)

Saker du kan hitta på inne
I de flesta djuraffärer och internetshopar finns olika aktiveringsleksaker för kaniner. En av dem är en hård plastboll med hål i. Hålet är ofta reglerbart och till för att stoppa i pellets/godis i. En bra idé är att lägga hela eller delar av dagens mat i bollen och låta kaninen jobba för den. Kolla dock att den har fått i sig allt och ta ut resten om kaninen tröttnat.

Det finns även olika sortes bollar och leksaker till kanin som man inte kan stoppa godis i. En del har en pingla i så att det låter när kaninen puttar eller kastar den.

Foto: Chieko

Att bygga hus och gångar är ofta populärt hos kaniner. Har man gott om pengar kan man beställa från till exempel http://www.plueschnasen.de/ men man kan också göra egna av kartonger. Se bara till så att de är tillräckligt stabila för att kaninen ska kunna hoppa upp på dem! Även tunnlar är populärt. Det kan man hitta ganska billigt på ÖoB. Vill man lägga ner mer pengar är det bara att leta på olika affärer med leksaker för katt.

(Foto: flocken)

 

Vill man komma undan helt gratis rekomenderar jag toarullar. En vanlig biprodukt din kanin kommer uppskatta! Vissa kaniner nöjer sig med att få rullen som den är, andra föredrar om man viker ihop ändarna och gömmer godis i.

Foto: Chieko

En annan sak som är gratis och VIKTIG är grenar. Ge din kanin olika tjocka grenar från till exempel sälj eller hassel att tugga på och flytta runt så gnager den förhoppningsvis inte på möblerna.

(Foto: flocken)

 

Saker att hitta på ute på sommaren
På sommaren finns det mycket att göra ute! Läs din kanin att gå i sele och ta med den på promenader i trädgården eller varför inte i närmaste skog? När kaninen är trygg med att gå i sele kan ni börja hoppa också (bra artikelserie finns på kaninhoppning,ifokus).

(foto: Ellahpella)


En hage är också bra för de som har gräsmatta, det är skönt för kaninen att skutta helt fritt. Tänk på att berika hagen med mycket gömställen och utkiksplatser, det gör att kaninen hittar på saker istället för att bara sitta still och äta. Stubbar, tunnlar, tjocka grenar eller stammar är roligt för kaninen. Flytta runt innehållet lite då och då och byt ut det så får kaninen utforska på nytt.

(Hage med diverse olika saker att hoppa upp på eller gömma sig i. Dessutom säkrad med hönsnät längst upp mot kaniner som hoppar ut) Foto: Chieko

 

Saker att hitta på ute på vintern
När vintern och snön kommer kan det vara svårt att komma på vad man ska hitta på med sin kanin. Egentligen gäller samma sak som under sommaren, tänk bara på att inte låta en innekanin vara ute för länge.

Hagen kan göras om mycket när det kommer snö! Gör gångar, bygg kojor. Klipp granris (om du bor nära en skog) och bygg roliga grejer med det. Se bara upp när du har kaninen ute på vintern så den inte blir fast under rasad snö!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2011-11-20 17:03 #4 av: Chieko

En artikel om aktivering var väl på sin plats? :D Om ni  har bilder som passar in får ni väldigt gärna posta dem så lägger jag in dem!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-02-12 13:03 #5 av: Skogsdalens

Jättebra artikel! :D

Anmäl
2012-02-28 20:23 #6 av: farferis

jätte bra inlägg :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.