Sjukdommar

Fästingar på din kanin?

2012-05-28 11:38 #0 av: Chieko

Fästingar finns året om, men är som flest under de varma månaderna med hög luftfuktighet. De sitter i tät, fuktig vegetation i skogs- och naturområden, redo att sätta sig på ett förbipasserande värddjur. Fästingar är känsliga mot uttorkning. Under torra somrar är de inte särskilt aktiva och om de faller av värddjuret inomhus dör de snabbt.

Så här i sommartider tittar diverse djur fram, bland annat fästingarna. Jag har redan plockat mängder från min kanin, och enligt de sjursjukhus jag har talat med är det det enda man kan göra.

Blå stjärnan i Göteborg skriver såhär som svar på en fråga på deras Facebook: "Tyvärr finns det inga fästingmedel för kanin. Man får helt enkelt plocka fästingar och hålla dem borta från högt gräs/ färstingrika områden." .

Smådjursakuten (också den i Göteborg) sa att de inte visste vad man skulle göra, men de trodde inte att fästingburna sjukdomar smittade kaniner. På sin Facebook-sida hade de svarat en hundägare att borrelia tar ett dygn på sig att ta sig från fästing till hud, så plockar man fästingar varje kväll borde det gå att undvika oavsett.

Djurkliniken Roslagstull sa att man i alla fall inte ska använda de medel som finns ute för hund och katt på kaniner, utan bara plocka bort de fästingar som satt sig.

 

Det finns olika verktyg för att ta bort fästingar. Dels kan man använda en vanlig pincett, men risken är att man klämmer ut maginehållet från fästingen in i huden på kaninen. Därför finns det speciella färstingborttagare att köpa. Det finns de som ser ut som små kofotar, de som är formade som snaror, de som skruvar upp fästingen osv. Du kan titta efter dem på olika ställen, apoteken borde ha och antagligen även vissa livsmedelsaffärer och bensinmackar. Även djuraffärer eller djurkliniker med försäljning borde sälja dem.

När du väl fått av fästingen kan du antingen lägga den i en bit papper och klämma sönder den, eller spola ner den i avloppet (själv gör jag både och).

 

Fakta

Inledning om fästingar, Frontline.

Blå stjärnans djursjukhus

Smådjursakuten

Djurkliniken Roslagstull

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-05-29 20:11 #1 av: Chieko

Sådär vänner, bara att sätta igång och plocka fästingar! Trollet uppskattar det (när jag går över öronen, mys) och hatar det (när jag lägger honom på rygg och kollar under hakan)! Kolla kaninerna noga varje kväll, även om den inte var ute ena dagen kan en fästing ha krupit runt sedan dagen före.

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-07-30 17:30 #2 av: Chieko

Kan säga att jag köpte en fästingsnara på apoteket, den funkar super! Är som en penna fast när man trycker kommer det ut en snara. Den lägger man runt fästingen nere vid huden och släpper efter så den åker in, snurrar ett varv och sen drar man. De jag tagit bort med den hittills har huvudet fint följt med!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-08-05 16:56 #3 av: [MiniPim]

Usch då! Fästingar är äckliga :s

Min dvärgvädur MiniPim blev attackerad av fästingbebisar, MASSA runt ögat, könet och nosen och munnen :( vi fick ju sitta och plocka i några timmar.

Anmäl
2012-08-05 18:05 #4 av: Chieko

#3 Ja det hände mig (eller Trollet rättare sagt) i våras. Helt fullt! Men de släppte ganska snart när vi kom in och sedan dog de.

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2012-08-16 11:12 #5 av: [MiniPim]

#4 Usch! :(

Anmäl
2012-08-16 14:44 #6 av: -Greta

Nu har min granne fått fästingar på sin katt och även några andra i byn som blivit drabbade.... huhu, knappt aldrig funnits här uppe! Jag vill inte behöva oroa mig för det också.... dags att flytta ännu högre upp i landet! Flört

/Greta

Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2013-11-27 19:51 #7 av: Lina Strindlund

bor i Umeå och här finns det fästingar men inte alls många.... min hund får 1-2 varje sommar som brukar sitta på huvudet, plockar bort de för hand, brukar vara ganska lätt, sedan baddar jag med koksaltlösning och eldar upp fästingen genom att hålla den med en pincett över ett stearinljus. Den dör ganska fort, det är skönt för jag gillar inte att plåga djur, inte ens fästingar!

min kanin har inte haft någon fästing vad jag sett, fast vi varit ute nästan varje dag i sommar. Glad


Medarbetare på Rexkanin iFokus och Omplacering iFokus.

Mina största intressen är Hälsosam livsstil, Djurens välfärd och Kristen tro. 

Anmäl
2015-04-21 22:07 #8 av: zemlathebunny

Så det är alltså inte vanligt högre upp?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.