Kaninungar & Avel

dräktiga honor

2015-02-18 11:45 #0 av: selma_duchess

Hej 

I helgen hände det som inte fick hända tjuvparning. Har tre honor två systrar och den andra honan är deras mamma. I en annan bur bor har jag en hane som är bror till systrarna. Av misstag har inte locket till honornas bur inte vart helt stängt så på söndag morgon när jag kommer in så är båda honorna systrarna och deras bror ute tillsammans (har en inhägnad där de får turas om att vara i). De är 7 månader. Blev livrädd tänkte på inavel men enligt det man läser på nätet så är det inte så farligt. Min fråga till er som är van med detta med parning brukar det oftast lyckas vid parning? Behöver man sära på honorna eller kan de vara tillsammans? Brukar det vara svårare att få sålt kaninungar som är släkt? Var hos veterinären och beställde tid för kastrering och passade på o fråga om det finns något abort medel som hos katt o hund men det fanns det inte.

/Eva

Anmäl
2015-02-18 12:59 #1 av: Em_

Vet inte hur det funkar på kanin just, men andra djurhonor kan man kastrera tätt efter en tjuvparning utan att honan påverkas mer än vanligt. Sa veterinären något om det?

Anmäl
2015-02-18 13:16 #2 av: selma_duchess

det sa det inget om 

Anmäl
2015-02-19 21:39 #3 av: -Greta

Om det har blivit en parning är väl risken rätt stor att det tagit sig, men fortfarande rätt tidigt på året så inte säkert honorna brunstat nog för att vara sugna eller att hanen är det för den delen heller. 

Kan nog funka att fortsätta ha honorna tillsammans trots dräktighet/kullar, om dom har gott om plats förstås. 

Tror inte det blir svårare att sälja dom än kaniner med obesläktade föräldrar. Kanske att okunniga känner sig lite avigt inställda men det är ju inget fel på kaninen för att den är inavlad. Tvärtom kan det ju vara en fördel då man får föräldadjurens gener testade, friska ungar - friska gener. 

/Greta

Medarbetare på rexkanin.ifokus

Anmäl
2015-02-20 10:38 #4 av: Sockertoppens_kaniner

Jag skulle haft honorna tillsammans tills det är dags för dem att föda (om dem är dräktiga, vill säga). Dela på dem några dagar innan beräknad födsel. Stor risk att dem blir sura på varandra och varandras ungar.
Lycka till! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.