Beteende, hälsa & skötsel

Skaffa en till kanin

2017-04-13 11:32 #0 av: Isås

Vi funderar på att skaffa en till kanin så vår hona får lite mer sällskap. Vi vet en fin hane som är till salu. Är det svårt att sätta ihop hona och hane (båda ska kastreras i sådana fall). Vår hona är 2,5 år och hanen drygt ett halvår. Tips mottages tacksamt.

Anmäl
2017-04-13 13:05 #1 av: Fridaaaa

Nej brukar sällan vara svårt :) Men rekommenderar att båda är kastrerade - brukar underlätta. Men oftast går det även om honan inte är kastrerad.

Stora ytor
Många gömställen
Sättas ihop på neutral plats
Att personkemin stämmer

 Medarbetare: rexkaniner, Support. Hundar

Min blogg Besök gärna! :D

Anmäl
2017-04-16 14:12 #2 av: Chinesecrestedlover

Näe, det brukar fungera fint oftast. Har satt ihop flera kaniner. Ibland honor enbart (okastrerade), ibland kastrerade hanar enbart och även okastrerade honor med kastrerade hanar. Blandade åldrar.   

Tänk på att tar lite tid innan den kastrerade hanen, inte är fertil längre bara (innan du sätter ihop) så ska det inte vara några problem. Förutsatt att de har en neutral plats att mötas på och sedan stor boyta samt plats att välja om de vill vara själva eller tillsammans, dvs. mer än ett hus/gömställe. 

Det kan vara så att det absolut inte fungerar också, för att det är ju individer men detta har endast hänt mig vid ett tillfälle och jag har satt ihop många kaniner genom åren. Det är störst sannolikhet att det kommer fungera fint att ha de ihop. 

Räkna dock med att de tjafsar lite i början när du precis satt i hop de (på den neutrala ytan). Päls kan flyga en stund...men blir det mer än så (den ena mobbar ut den andra, blodvite osv.)  så får du sära på de och eventuellt prova en annan dag... fungerar det inte då heller så får du acceptera att dessa individer inte trivs ihop, (det betyder dock inte att de inte kan fungera jättebra ihop med någon annan kanin). 

Lycka till!

Mvh/Chinesecrestedlover

Anmäl
2017-04-28 23:45 #3 av: Isås

Tack för svar.
Vi har tagit ett första steg nu och kastrerat vår hona så får vi se om vi går vidare med att skaffa en till eller inte. Känns bättre att hon ska ha en kompis än att vara ensam, även om hon är med oss när vi är hemma.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.